Insulinooporność – jadłospis z ograniczeniami.
Insulinooporność jest coraz częściej diagnozowanym schorzeniem. Jaka jest jego przyczyna i jak ułożyć właściwy jadłospis, jesli zostanie ostatecznie potwierdzona? Sprawdź co możesz jeść, a czego zdecydowanie należy unikać!
Insulinooporność – czym jest naprawdę?
Insulinoopornością nazywamy stan, w którym odpowiedź organizmu na działanie insuliny jest nieprawidłowa. Ma to miejsce kiedy, komórki naszego ciała tracą wrażliwość na działanie tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do wydzielania coraz większej jego ilości do krwiobiegu. Jeśli taka sytuacje będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, stanie się niebezpieczna dla naszego zdrowia i w dalszej kolejności przyczyni się do złej tolerancji glukozy i rozwinięcia cukrzycy typu 2.
Objawy insulinooporności
Objawy insulinooporności zauważają u siebie, zarówno osoby z nadwagą, jak i te o prawidłowej masie ciała. Nie zawsze jednak potrafimy w odpowiedni sposób je zinterpretować i często mylimy je z innymi schorzeniami. Zdarza się też, że bagatelizujemy chwilowe niedogodności licząc na to, że same przejdą, lub po prostu zaczynam się do nich przyzwyczajać. Z pomocą przychodzą nam tutaj media, szczególnie internet, które szeroko opisują temat insulinooporności z uwagi na coraz częstsze jej występowanie. To pozwala lepiej rozpoznać tę chorobę i szybciej otrzymać właściwą diagnozę. Dzisiaj nasza świadomość jest zdecydowanie większa niż kiedyś, a specjalistyczny jadłospis w insulinooporności jest coraz częściej stosowany.
Najczęstsze objawy w insulinoporności jakie zgłaszają moi pacjenci, to uczucie zmęczenia i senność, szczególnie po posiłkach. Dużym problemem jest też trudność w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, gdzie bez wyraźnych przyczyn zaczynamy tyć, zwłaszcza w okolicach brzucha. Pojawiają się też napady „wilczego głodu” i brak kontroli nad słodkimi zachciankami. Towarzyszy nam również ogólne osłabienie, rozdrażnienie i nerwowość, może także pojawić się nadmierna potliwość.
Jak rozpoznać insulinooporność
Wskaźniku HOMA-IR
Badania diagnozujące insulinooporność to przede wszystkim oznaczenie poziomu glukozy i insuliny na czczo. W zależności od wyników można tu stwierdzić stan przedcukrzycowy, cukrzycę, lub hiperinsulinemię. Testy laboratoryjne są także niezbędne, do obliczenia wskaźniku HOMA-IR, którego wynik również ma wskazać możliwość wystąpienia oporności na insulinę.
Niestety, wyniki jakie otrzymany są różnie interpretowane przez lekarzy i dietetyków, którzy spierają się, od jakiej wartości zaczyna się insulinooporność. I tak według niektórych wartość R=1 lub więcej już na nią wskazuje, inni uważają że dopiero od R=2 jest niebezpieczna dla zdrowia. Na pewno jednak im niższy wskaźnik HOMA-IR tym nasze parametry szybciej wrócą do normy, a dieta może być mniej restrykcyjna.
Podejmując się układania jadłospisu w insulinooporności, nie powinnyśmy kierować się tylko tym badaniem. Ważne są również objawy kliniczne których doświadczamy, nasz aktualny sposób odżywiania, aktywność fizyczna, oraz to jak szybki jest nasz metabolizm. Dopiero na tej podstawie można rozpocząć dietoterapię i układać skuteczny jadłospis w insulinooporności.
Badanie Krzywa cukrowa + krzywa insulinowa
Drugie polecane przeze mnie badanie to krzywa cukrowa + insulinowa w 3 pobraniach, na czczo, po 1 godzinie i po 2 godzinach. Dzięki temu badaniu dokładniej sprawdzimy jak organizm reaguje na przyjętą dawkę węglowodanów. Widzimy tu nie tylko poziom glukozy i insuliny na czczo, ale również to, jak zmienia się ich poziom w czasie, po spożyciu węglowodanów. Na tej podstawie możemy ułożyć precyzyjny plan żywienia, tak aby badane hormony nie odbiegały od normy.
- 0 – pobranie krwi na czczo,
- 1h (60 minut) – pobranie krwi po godzinie,
- 2h (120 minut) – pobranie krwi po 2 godzinach.
SPRAWDŹ GOTOWY JADŁOSPIS NISKOWĘGLOWODANOWY
Zalecenia przy insulinooporności
Zobacz na co należy zwrócić uwagę i co, obok jadłospisu, ma kluczowe znaczenie w walce z tym schorzeniem. Jakimi kierować się zasadami, jakie produkty są zalecane, a jakich należy unikać?
1. Dbaj o regularność posiłków
Warto jeść posiłki o stałych porach, czyli cztery – pięć razy dziennie, zachowując odstęp 3-4 godzin pomiędzy posiłkami. Dzięki temu unikniesz gwałtownych wahań insuliny i cukru we krwi. To też zabezpieczy Cię przed nieprzyjemnym uczuciem głodu i chęci przejadania się podczas kolejnego posiłku.
2. Ogranicz cukry proste
Do tej grupy zaliczają się przede wszystkim typowe, sklepowe słodycze: cukier, ciastka, lody, ciasteczka, drożdżówki, batoniki, cukierki, czekolada. Należy uważać również na soki i jogurty owocowe, oraz mleczne desery, które także zawierają duże ilości cukrów prostych, pomimo że często są reklamowane jako produkty zdrowe.
3. Indeks i ładunek glikemiczny
Wybierając produkty do swojego menu, zwracaj uwagę na zawartą w nich ilość węglowodanów. Kieruj się tu, nie tylko indeksem glikemicznym, ale również ładunkiem glikemicznym. Dieta w insulinooporności charakteryzuje się obniżoną zawartością węglowodanów, jednak dokładna ich ilość powinna być ustalana indywidualnie przez dietetyka.
4. Unikaj podjadania pomiędzy posiłkami
Ważne jest to, aby poziom insuliny między posiłkami mógł wrócić do normy. Dlatego należy unikać podjadania! Nawet najmniejsza przekąska spowoduje, że trzustka rozpocznie pracę i insulina zacznie być intensywniej wydzielana. Bezkarnie między posiłkami możesz napić się wody, lub herbaty, oczywiście bez cukru.
5. Śniadania jedz białkowo-tłuszczowe
Najważniejszym posiłkiem w insulinooporności jest śniadanie. Nieprawidłowo ułożone, już na początku dnia zamiast dawki energii może wywołać uczucie zmęczenia i senność. Aby tego uniknąć, należy zrezygnować z tradycyjnej owsianki, lub wszechobecnych kanapek na rzecz jajecznicy.
6. Wybieraj węglowodany złożone
Wykorzystuj w swojej diecie węglowodany złożone – kaszę jaglaną, gryczaną i jęczmienną, ryż brązowy i komosę ryżową, a także rośliny strączkowe – ciecierzycę, soczewicę, groch i fasolę. Pamiętaj jednak, że dokładna ilość węglowodanów powinna być ustalana w zależności zaawansowania choroby.
7. Owoce jedz z umiarem, postaw na warzywa
Owoce powinny być spożywane w ilości około 250-400g dziennie, najlepiej w dwóch porcjach. Warto wybierać owoce o niskim IG, takie jak: grejpfruty, borówki, jagody, porzeczki, wiśnie, truskawki, agrest, jeżyny. Dietę należy wzbogacić w różnorodne warzywa, które dostarczą witamin i składników mineralnych, jak i odpowiednią ilość błonnika pokarmowego.
8. Pamiętaj o tłuszczach
Tłuszcz to makroskładnik z którego możesz czerpać energie tak samo jak z węglowodanów. Jeśli zmniejszysz ilość jednego składnika w jadłospisie, należy w tym miejscu umieścić inny. Korzystaj więc częściej z takich produktów jak: oliwa z oliwek, orzechy włoskie, pestki słonecznika i dyni, olej lniany, awokado, tłuste ryby morskie, masło.
9. Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna jest bardzo ważna i pomocna bo wpływa korzystnie na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę. Dzieje się tak, ponieważ komórkami docelowymi dla insuliny są między innymi komórki mięśniowe. Zaplanuj więc odpowiednie ćwiczenia, a w naturalny sposób będziesz wspomagać leczenie tego schorzenia.
Jadłospis w Insulinooporność – przykładowy dzień
Śniadanie: Jajecznica
2-3 jajka, pomidory, szczypiorek 150g + 1 łyżka masła
II śniadanie: Sałatka z sałaty lodowej
Sałata, pomidory, ogórek 200g + orzechy 30g + winogrona 150g + oliwki 20g + 1-2 łyżki oliwy + 2-3 kromki wasy
Obiad: Pieczony filet z łososia
Ryba 100-150g + kasza gryczana 30g + surówka z marchewki z jabłkiem 200g
Podwieczorek: Szejk z owocami
Jogurt naturalny 200g + płatkami owsiane 30g + truskawki 250g + orzechy włoskie 30g
Kolacja: Leczo z cukinii
Cukinia, cebula 200g + ryż brązowy 30g + pestki dyni 30g + 1 łyżka oliwy.
SPRAWDŹ GOTOWY JADŁOSPIS NISKOWĘGLOWODANOWY
Czytaj również:
Ile jeść kalorii żeby schudnąć?
Dieta odchudzająca. Jaki jadłospis wybrać?