Nadwaga i otyłość – diety i zalecenia.
Zobacz jak mogę Ci pomóc.
JADŁOSPIS W CHOROBIE
Indywidualny jadłospisy dostosowany do twoich dolegliwości chorobowych. Diety w chorobach, które wspomagają proces leczenia.
ZLECENIE BADAŃ
Dietetyk kliniczny daje wykaz badań laboratoryjnych, które należny wykonać przy określonych dolegliwościach.
DIETY W CHOROBACH
Dietetyka kliniczna – ułatwia i wspomaga leczenie wielu chorób, może być stosowana obok leczenia farmakologicznego. Warto z niej korzystać, kiedy choroba nie jest jeszcze zaawansowana. Dietotarapia w wielu przypadkach jest w stanie zatrzymać rozwój choroby, a czasami również ją wycofać. Jeśli potrzebujesz dostaniesz zalecenia żywieniowe w danej chorobie. Dowiesz się jakie badania należny wykonać i kiedy je powtórzyć. Badania laboratoryjne – na spotkaniu zalecam badania: morfologia, OB, lipidogram (całkowity, hdl, ldl, trójglicerydy), glukoza, insulina, hormon (TSH), potas, sodu, magnez, wapń, białko, kreatynina, mocznik i inne w zależności od choroby.
Dietetyk kliniczny – zakres mojej pracy:
Chorób żołądka
nadkwaśność, zgaga, wrzody
Reumatoidalne zapalenie stawów
Dna moczanowa
Chorób tarczycy
niedoczynność, hasimoto
Insulinooporność,
cukrzyca 2
Policystyczne jajniki
Choroby serca
nadciśnienie i cholesterol
Otyłość, zaburzenia odżywiania
Kamica żółciowa
Choroby z którymi najczęściej zgłaszają się pacjenci.
NADWAGA I OTYŁOŚĆ
Nadwaga i otyłość to najczęściej spotykane zanurzenia naszego organizmu. Charakteryzują się nadmiernym odkładaniem tkanki tłuszczowej i dolegliwościami z tym związanymi. Przyczyn może być wiele; wysoka kaloryczność posiłków, siedzący trybu życia, spożywanie produktów przetworzonych, nieregularne jedzenie, stres, brak snu. Przyczyną mogą być również przyjmowane leki (np. hormonalne), lub pierwotne choroby tj: niedoczynność tarczycy, cukrzyca. Występują dwie tendencje odkładania się tkanki tłuszczowej; okolice brzucha (otyłość brzuszna, trzewna), okolice ud i pośladków (otyłość gynoidalna). Diagnostyka:
- Wskaźnik BMI
- Pomiar wagi ciała
- Proporcje obwodów ciała
CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA
Choroby układu krążenia zaczynają się od uszkodzenia naczyń krwionośnych; tętnice, żyły i naczynia włosowate. Zaburzenia te prowadzą do nadciśnienia tętniczego, niewydolność serca, choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy. Najważniejsze przyczyny: nadwaga, otyłość, używki: palenie papierosów, picie alkoholu, brak aktywności fizycznej, przetworzone pożywienie, przewlekły stres, stany depresyjne, płeć – mężczyźni. Diagnostyka:
- Lipidogram Hdl, Ldl, Tg
- Homocysteina, Glukoza
- Elektrokardiogram (EKG)
- RTG klatki piersiowej
NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, HASIMOTO
Niedoczynność tarczycy powstaje, kiedy tarczyca produkuje za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Objawy jakie najczęściej występują to: uczucie zmęczenia, senność, zaparcia, trudności z koncentracją, suchość skóry, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, przyrost masy ciała, bóle mięśni i osłabienie. Niedoczynność tarczycy może wynikać z choroby hasimoto, kiedy to układ odpornościowy atakuje własną tarczycę. Jest to choroba zapalna o podłożu autoimmunologicznym znana również jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. Diagnostyka:
- Tsh, Ft3 (wolna trijodotyronina), FT4 (wolnej tyroksyny)
- Aty TG, Przeciwciała przeciwtarczycowe, przeciw tyreoglobulinie
- Anty TPO Przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej
- Usg tarczycy
INSULINOOPORNOŚĆ I CUKRZYCA 2
Insulinooporność to obniżona wrażliwość tkanek na działanie insuliny, prowadzi do wzrostu insuliny we krwi i zaburza gospodarkę węglowodanową. Przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2, nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej i wielu innych chorób. Przyczyną insulinooporności jest dieta bogata w cukry proste, nieregularne posiłki, stresujący tryb życia. Objawy kliniczne jakie tu rozpoznajemy to; senność, zmęczenie, zachcianki na jedzenie, nadmierne tycie. Dietetyk kliniczny rozpoznaje insulinooporność poprzez wyznaczenie proporcji stężenia glukozy do insuliny na czczo. Diagnostyka:
- Wskaźnik HOMA-IR
- Krzywa cukrowo-insulinowej w 3 pobraniach
CHOROBY ŻOŁĄDKA
Najczęstsza choroba żołądka to zapalenie błony śluzowej żołądka, która może prowadzić do kolejnych chorób tj: wrzody, dyspepsja, nowotwory. Przyczyny tej choroby to w głównej mierze błędy dietetyczne. Spożywanie pokarmów nieświeżych, ciężko strawnych lub zakażonych np. gronkowcami chorobotwórczymi. Picie nadmiernej ilości kawy, alkoholu, energetyków, oraz nieregularne jedzenie. To również nadmierne przyjmowanie salicylanów, antybiotyków, oraz palenie papierosów. Wrzodów żołądka i dwunastnicy to najczęściej zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która dzięki swoim właściwościom jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka.