Przepisy

Makowiec z kaszą jaglaną

PRZEPISY3
Gotowanie maku. Mak gotujemy w proporcji 1 szklanka maku na 2 szklanki mleka lub wody tak długo aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach. Gotowanie powinno zająć około 40-50 minut.  od czasu do czasu mieszamy całość. Mak można również przed gotowanie namoczyć na noc. Po ugotowaniu mak należy odcedzić, najlepiej Czytaj dalej...

Kapustę kiszę sama

PRZEPISY2
Człowiek od niepamiętnych czasów wykorzystywał „dobre bakterie” do naturalnego ukwaszania żywności. To właśnie dzięki nim możliwy jest proces kiszenia kapusty, ogórków, kwaśnego mleka i wyrobu chleba na zakwasie. Bakterie kwasu mlekowego to naturalny probiotyk poprawiający  odporność organizmu. Około 70% Czytaj dalej...

Chleb na zakwasie

PRZEPISY3
Przygotowanie zakwasu z mąki żytniej typ 2000 Około 50g mąki + mniej więcej 100 g ciepłej wody całość wymieszać, (konsystencja gęstej śmietany),  odstawić w ciepłe miejsce,  przykryć bawełnianą szmatką. Powtórzyć tą czynność przez 4-5 dni. Mamy gotowy zakwas.  :-) Po dodaniu odpowiedniej ilości Czytaj dalej...