Makowiec z kaszą jaglaną

PRZEPISY3

Gotowanie maku.
Mak gotujemy w proporcji 1 szklanka maku na 2 szklanki mleka lub wody tak długo aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach. Gotowanie powinno zająć około 40-50 minut.  od czasu do czasu mieszamy całość. Mak można również przed gotowanie namoczyć na noc. Po ugotowaniu mak należy odcedzić, najlepiej pozostawić go na dwie godziny na sitku. Następnie mielimy 2-3 razy w zależnie od tego, jaką konsystencję maku chcemy uzyskać.

Mak jest doskonałym źródłem wapnia zawiera go aż 1266 mg

PRZEPIS

SPÓD

  • 200g daktyli
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 łyżki zmiksowanego siemienia lnianego
  • 100g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie)

Wszystkie składniki  blenduję na gładką, zwartą masę.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję olejem kokosowym. Dno wyklejam gotowym ciastem i wkładam do lodówki na 30 min.

MASA MAKOWA

  • 250g maku ugotowanego na mleku
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 50g skórki cytrynowej
  • 50g rozdrobnionych migdałów
  • 2 jajka (białka ubite na sztywną pianę)
  • 80g miodu lub syropu z agawy

Mak przepłukać i gotować ok 30min.Połączyć z zmiksowaną wcześniej kaszą jaglaną, całość dobrze zmiksować Następnie dodajemy  żółtka, miód, skórki cytrynowe, migdały rozdrobnione.Białka ubić osobo na sztywną pianę i połączyć z całością. Masę przekładamy na spód z daktyli.

WIERZCH

  • 50g kaszy jaglanej ugotowanej na mleku
  • sok z połówki cytryny
  • 50g miodu lub syropu z agawy

Kaszę jaglaną przelać dwukrotnie wrzątkiem aby pozbyć się goryczki, następnie gotujemy ją na mleku. Ugotowana kasza dokładnie zmiksować dodać sok z cytryny i syrop z agawy. Wyłożyć na masę makową.

Na koniec całość posypujemy płatkami migdałowymi i skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość pieczemy około 40 min w 180’C