Diety w chorobach

Gdy dotyka nas choroba, lub wyniki badań wskazują na zagrożenie naszego zdrowia wówczas w szczególny sposób powinniśmy zadbać o siebie i przyjrzeć się w jaki sposób komponujemy posiłki.

Diety zalecane w chorobach są ważnym elementem wspomagającym proces leczenia farmakologicznego, często poprawiają nasz stan zdrowia na tyle aby przywrócić pełnię zdrowia i dobrego samopoczucia. W przypadku chorób dietozależnych odpowiednie ułożenie żywienia to jedyny sposób powstrzymania rozwoju choroby, a czasami cofnięcia jej objawów.

  • wysoki cholesterol,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • nadkwaśność, zgaga,
  • choroba refluksowa,
  • dna moczanowa,
  • niedokrwistość (anemia)
  • insulinooporność, hiperinsulinemia,
  • cukrzyca II,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • choroby tarczycy: niedoczynność,  hashimoto,

Dieta zawiera:

•  Zalecenia dietetyczne.
•  Jadłospisy z przykładowymi potrawami.
•  Wykaz produktów dozwolonych i zabronionych w diecie.
•  Suplementacja według potrzeb.