Chleb na zakwasie

PRZEPISY3

Przygotowanie zakwasu z mąki żytniej typ 2000
Około 50g mąki + mniej więcej 100 g ciepłej wody całość wymieszać, (konsystencja gęstej śmietany),  odstawić w ciepłe miejsce,  przykryć bawełnianą szmatką. Powtórzyć tą czynność przez 4-5 dni.
Mamy gotowy zakwas.  :-)

Po dodaniu odpowiedniej ilości zakwasu do chleba do reszty dodajemy na nowo mąkę i wodę, odstawiamy na 3-8 godz. i możemy znowu korzystać z zakwasu, lub przechowujemy go w lodówce. Z czasem zakwas staje się silniejszy, można to zaobserwować po tym jak chleby potrzebują coraz mniej czasu aby wyrosnąć.

PRZEPIS

Chleb żytni z dynią i słonecznikiem

• 600g – Mąka żytnia typ 720
• 200g – Pestki np. dyni, słonecznika
• 300 g – Woda ciepła
• 300g – Zakwas
• 2 łyżeczki soli Sól
• 10g – Tymianku

Chleb orkiszowy na kefirze z rodzynkami

• 100g – Płatki owsiane
• 600g – Mąka orkiszowa typ 630
• 400g – Kefir
• 300g – Zakwas
• 200g – Rodzynki
• 2 łyżeczki soli

Chleb orkiszowo-żytni z orzechami
• 200g –  Mąka żytnia  typ 2000
• 400g – Mąka orkiszowa typ 650
• 300g –  Woda ciepła
• 300g – Zakwas
• 2 łyżki – Miód
• 150g – Orzechów rozdrobnionych
• 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE/PIECZENIE

Mąkę mieszamy razem z wodą, zakwasem, solą i dodatkami, następnie przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury i użytej maki, zajmie to 3-8 godzin. Chleb zwiększy swoją objętość. Następnie wstawić go do nagrzanego piekarnika temp około 210 st i pieczemy ok 60 minut.