Artykuły

Jestem uzależniona od słodyczy

A może  jestem głodna? Wiele razy słyszę że ktoś jest uzależniony od słodyczy i trudno mu się z nimi rozstać. Często szukamy przyczyny takiego stanu, w zajadaniu stresów, nagradzaniu się lub sprawianiu sobie przyjemności. Przyczyna jednak może być zupełnie inna i banalnie prosta - po prostu jesteśmy Czytaj dalej...

Po co ta aktywność fizyczna?

Wpływ ćwiczeń na zdrowie człowieka jest ogromny i niczym nie jesteśmy w stanie ich zastąpić. Dobre zdrowie, szczupła sylwetka, pozytywne nastawienie, silniejsze mięśnie i lepsza kondycja, to wszystko pozwala nam sprawniej funkcjonować i znosi stresy dnia codziennego. Aktywność fizyczna to również zapobieganie Czytaj dalej...

Kapustę kiszę sama

Człowiek od niepamiętnych czasów wykorzystywał „dobre bakterie” do naturalnego ukwaszania żywności. To właśnie dzięki nim możliwy jest proces kiszenia kapusty, ogórków, kwaśnego mleka i wyrobu chleba na zakwasie. Bakterie kwasu mlekowego to naturalny probiotyk poprawiający  odporność organizmu. Około 70% Czytaj dalej...

Chleb na zakwasie

Przygotowanie zakwasu z mąki żytniej typ 2000 Około 50g mąki + mniej więcej 100 g ciepłej wody całość wymieszać, (konsystencja gęstej śmietany),  odstawić w ciepłe miejsce,  przykryć bawełnianą szmatką. Powtórzyć tą czynność przez 4-5 dni. Mamy gotowy zakwas. Po dodaniu odpowiedniej ilości Czytaj dalej...

Na czym smażymy, co do sałatek

Tłuszcze tj. olej, masło, smalec, orzechy, awokado, tłuste ryby, tłuste mięsa, zawierają wszystkie rodzaje kwasów tłuszczowych: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, różnią się jedynie  proporcjami  tych kwasów. Tak więc potoczny podział na „tłuszcze zwierzęce” jako nasycone i „tłuszcze roślinne” Czytaj dalej...

Rodzaj aktywności fizycznej

  Odchudzający i redukujący tkankę tłuszczową. Kształtujący i wzmacniający tkankę mięśniową. Rozwijający wydolność organizmu.   Trening interwałowy, hiit, tabata Polega na wykonywaniu wysiłku o zmiennej intensywności, okres krótkiej intensywnej pracy przeplatany jest na zmianę z Czytaj dalej...